Tuesday , February 7 2023

Manaxhimi i Stresit, Lëndë në Degën e Biznesit ne Univeristete?

19 Shtator 2017, ne nje nga resorted me te fundit dhe me shume klas te Shqiperise ne bregdetin adriatik, ne si punojes se Dhomes Britanike po shijonim nje gote birre, Shqiptare natyrisht, me Drejtorin e Dhomes zotin Patrik Strong. Ky moment cuditerisht me vjen perpara syve nderkohe qe lexoje artikullin e Financial Time te 10 Tetorit me titull Shendeti Mendor Lendë ne Studimet Universitare te Biznesit.

Shqiperia po ecen me nje shpejtesi te madhe dhe shume te kenaqshme duke investuar pe rme te miren ne te gjithe fushat e mundshme si ne ndertimet civile, ndertimet e infrastruktures por gjithashtu edhe ne fushen e turizmit apo edhe ne perdorimin e teknologjise se informacionit.

Gjate perendimit te djellit ne bregdetin e adriatikut, zoti Strong bisedon me nje nga biznesmenet me te sukseshem te Shqiperise qe eshte nder te tjerat edhe me interesa direkt ne edukimin universitar dhe pas universitar privat. Biseda kalon natyrshem mbi ecurine, deget e studimit, kerkesat e tregut dhe cuditerisht zoti Strong pyet ne se ne universitetin e biznesmenti te mesiperm ofrohen kurse per stresin, kujdesin ndaj klientit dhe manaxhimin e kohes. Pyetja e tij pritet me shprehje cudie dhe disi pakenaqesi nga bashkebiseduesi qe shpreh ne shqip pakenaqesin deri ne nivelin e cudise se si nje personalitet i tille ben keto pyetje apo guxon dhe sygjeron qe ne unviersitet te kete tematika te tilla.

Nderkohe qe Finaniacl Time i jep nje hapsire kaq te rendesishme, ne me pak se nje muaj me vone nga kjo bisede krejt e sikletshme ne ate kohe, ku vete themeluesi I Shkolles se Biznesit te HULT thekson se si niveli I stresit per nje student arrin nivele te papara deri ne panik kur fillon presionet e provimeve dhe notave. Por ky stress nuk ndalon aty vazhdon edhe pasi ka mbaruar shkollen dhe pret te gjeje nje vend pune te pershtateshme gje e cila kombinuar edhe me problematikat familjare dhe detyrimet financiare mund edhe arrije ne depression. Statistikat tregojne se per studentet e fushes se biznesit nga 2010 ne 2015 nr i personave te identifikuar me depreson eshte dyfishuar ( nga 13.600 ne 35.500) nderkohe qe numri i studenteve qe e lene shkollen ne mes per shkak te stresit eshte mbi 30% te nxenesve qe e fillojne ate. Gazeta Prestigjoze vazhdon te quotoje rendesine e pajisjes se liderave te rinj me aftesine jo vetemt e manaxhojne stresin e tyre por edhe ta dallojne ate ne ekipin qe drejtojne. Rrjedhimisht shkolla prestigjoze, ne fomate te ndryshme kane future ne kurikula temat e manaxhimit te stresit dhe ankthit. Universitete te ndryshmekane krijuar kurse pjese te studime, per stres, ndikimin ne person, ekipin dhe suksesin e kompanise. Pjese e aftesis manaxhuese tashme konsiderohet edhe vete masat qe duhet te planifikohen dhe implementohen ne mire trajtimin mendor te ekipit, rritjen e punes ne ekip dhe elemnimin e problematikave te cilat jane gjithe kohen presente ne boten e sotme shume te ngarkuar emocionalisht.

Artikulli perfundon me dis ate dhena mbi sistemet qe universitetet e famshme po perdorin per te adresuar problemin si per studentet por edhe stafin qe punon ne to.

Ne Shqiperi jo vetem qe nuk ka statistika mbi kete problem kaq te madh por as nuk ka drejtues te cilet kane deshiren qe te pakten ta marrin ne konsiderate kete problem kaq te madh te kohes tone.

Lexo gjithashtu

70 Vite Mbreterim i Mbretereshes Elizabeth II

Sipas faqes zyrtare te Mbreterise se Bashkuar, Mbreteresha eshte e para monarke britanike e cila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.