Tuesday , February 7 2023

Shtrirja e TVSH’s edhe për bizneset e vogla? Efikase?

Argumenti kryesor pro saj është se, shtrirja e taksës në të gjithë zinxhirin e qarkullimit të mallrave mbyll shtigjet për evazion, jo vetëm për biznesin e vogël, por kryesisht për atë të madh.
Për të qënë të qartë me lexuesin tonë, Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri Britani e Madhe është pro shtrirjes se TVSHsi një mënyrë e mirë për ulien e evazionit fiskal, në qoftë se qeveria nuk ka mënyrë tjetër për të kontrolluar biznesin e madh.

Ekspertet e ndryshem kane deklaruar mendimet e tyre pro dhe kundra ketyre masave por ne thelb nuk qendron ceshtja e reformes se sa qendron menyra e matjes se efektit te saj ne afatin kohore. Te gjithe perllogarisin matjen e ketij efekti ne terma afatshkurter pra kater vjet te qeverisjes aktuale.

Kjo sepse dihet qe klasa politike shqiptare nuk eshte e pergaitur te ndermarri reforma afatgjata te cilat do te duhet te perfshijne edhe miratimin e opozites (pra ne rast se fiton zgjedhjet te premtoje se nuk do ti cbeje keto reforma).Gjithashtu politika shqiptare udhehiqet nga interesa specifik qe do te thote se ne momente te caktuara per te akomoduar interesat e tyre, duhet te ndryshohen ligje te caktuara dhe paketa te ndryshme mbeshtetjeje. Dhe rrjedhimisht nuk mund te kete aprovim nga opozita, kusho qoftë ajo.

Prandaj duke qendruar ne versionin e analizes afatshkurter kjo masë ka këto disa pasoja.

Së pari rrit koston për vetë Tatimet, pasi administratës do t’i duhet të kontrollojë me dhjetëra mijëra biznese të vogla, të cilat sot nuk kontrollohen me të njëjtën vëmendje. Kjo është edhe arsyeja se, përse Fondi Monetar Ndërkombëtar ka qenë gjithmonë skeptik ndaj kësaj mase.

Së dyti, një pjesë e bizneseve të vogla mbijetojnë në treg, pikërisht për shkak se nuk paguajnë TVSH-në. Ndonëse në shumë raste ato i mbajnë çmimet njësoj si bizneset me TVSH, duke e mbajtur vet padrejtësisht taksën e paguar nga qytetarët në çmimin e mallit, ky ka qenë edhe një amortizator social.

Vendosja e TVSH-së mund t’i detyrojë disa nga këto biznese të falimentojnë, duke rritur papunësinë. Kjo mund të kthehet në një sfidë sociale për qeverinë.
Cdo kompani e interesuar mbi efektin qe ligjet kane ne mbarvajtjen e punes se tyre te na kontaktoje ne info@abcci.com

Lexo gjithashtu

70 Vite Mbreterim i Mbretereshes Elizabeth II

Sipas faqes zyrtare te Mbreterise se Bashkuar, Mbreteresha eshte e para monarke britanike e cila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.